Trudnoća: kada reći bližnjima sretnu vijest?

Ovo mi je bio najteži dio, tip sam osobe koji teško drži nešto za sebe, pogotovo ako je lijepa vijest – jedva čekam podijeliti je s nekime. Sva sreća da Karlo sve prolazi sa mnom, uvijek je uz mene, tako da je on odmah kada i ja saznao da čekamo bebicu i sada smo zajedno bili  jedan drugome podrška da nam ne “izleti” vijest prije vremena. Karlu je to teže padalo i mislim da je u par navrata dolazio u “napast” da kaže, a moram ga pohvaliti da je ipak poštivao našu zajedničku odluku. Meni je najteži trenutak bio kada sam bila u posjeti mami i tati, znala sam da sam trudna i na vrh jezika mi je bilo da im kažem. Uh kako sam se učila strpljivosti već ovdje 😉

Ako se pitaš zašto smo odlučili malo pričekati s objavom, razlog je taj što sam ja htjela biti sigurna da sam trudna i htjela sam se uvjeriti da je sve ok, da bebino srce kuca, htjela sam potvrdu liječnika. Smatram da svatko treba sam odlučiti kako mu intuitivno odgovara i djelovati prema tome. U ovom periodu jako je bitno da s partnerom popričaš o ovome i da zajedno donesete odluku te jedno drugo podržite u tome.

Kako smo Karlo i ja rekli sretnu vijest bližnjima?

Karlo je danima proučavao kreativne ideje kako objaviti vijest o trudnoći, jer smo htjeli to napraviti na neki originalni način. Stvarno si ljudi daju truda, neke ideje su po meni bile i malo “pre” kreativne, mi smo bili malo u stisci s vremenom, pa smo odlučili pojednostavniti. Nakon prvog pregleda (u 6.tjednu trudnoće) na kojem smo ustanovili da je sve u redu, napravili smo svoj Prvi obiteljski portret (selfie na kojem se vidi naše uzbuđenje) i poslali svim članovima obitelji na Viber fotku uz tekst “Prvi obiteljski portret”. Uskoro su uslijedili pozivi presretnih članova naše obitelji koji jedva čekaju novog člana obitelji.

Kako znati kada je pravi trenutak da objaviš sretnu vijest?

Mislim da za ovo ne postoji formula već isključivo ovisi o tebi i tvom unutarnjem osjećaju koji je jako dobro slušati. Neki preporučaju da je najbolje pričekati 12.tjedan trudnoće za objavu jer do tada postoji najveći rizik od pobačaja. Ako imaš taj unutarnji strah, ne znaš kako će se tvoji najbliži nositi ako dođe do toga, onda bi možda bilo dobro da slijediš svoj unutarnji osjećaj i malo pričekaš s objavom. Predlažem da svakako odmah čim saznaš podijeliš vijest sa svojim partnerom koji bi ti trebao biti velika podrška na ovom putu. A i ljepše je kada barem netko zna tvoju tajnu i zajedno se radujete, zar ne?

Nema komentara

Napiši komentar