Njega trbuha u trudnoći – prirodna ulja i savjeti

U trudnoći naše tijelo doživljava brojne promjene. Jedna od najvećih se događa na području našeg trbuha na kojemu se koža rasteže i do 400%. Zbog ovoga često dolazi do pojave izduženih brazdi na koži – poznatih pod nazivom strije. Strije se u trudnoći zbog promjene tjelesne težine pojavljuju na području trbuha, bedara i grudi. Mišljenja sam da je trudnoća toliko snažan proces i da svaka od nas treba naučiti još više voljeti svoje tijelo i biti mu zahvalna jer imamo snagu i podržava nas da nosimo novi život koji ćemo uskoro imati u svom naručju. I ako ti se pojave strije, celulit, imaš dana kada si natečena, to nisu razlozi da se osjećaš manje privlačno i kritiziraš se zbog toga, naprotiv, prihvati i nauči slaviti svoje snažno, žensko tijelo.

Njega trbuha u trudnoći jako je važan dio moje svakodnevne rutine. Kada sam saznala da sam trudna, tada sam počela prakticirati rituale njege trbuha koji za mene nemaju samo estetsku svrhu, već sam intuitivno osjetila da se na taj način bolje povezujem s bebom i gradim naš odnos. Sada sam u 27. tjednu trudnoće i za sada nisam dobila strije, beba se lijepo razvija i osjećam da je sretna. Zato s tobom dijelim svoje rituale kako njegujem svoj trudnički trbuh, veseli me čuti kako ti se sviđaju i ako ti imaš neke svoje trikove i savjete, slobodno podijeli s nama u komentaru.

Hidratizacija – zašto je bitna i koliko vode trebamo popiti dnevno

Postoje razni tipovi kože i vjerojatno svaki tip reagira drugačije na period trudnoće. Ono što je za svaku trudnicu iznimno bitno, bez obzira kakav tip kože imaš je hidratizacija – ona unutarnja tj. unos tekućine u organizam. Preporučeno je dnevno popiti 2-3 l čiste vode (ne ubrajaju se sokovi, kava, čajevi) kako bi tijelo dobilo količinu koja mu je potrebna za optimalan rad. Ukoliko tvome tijelu nedostaje voda to ćeš prvo primijetiti na svojoj koži koja uslijed nedostatka vode gubi svoju elastičnost jer slabi vezivno tkivo kao i vlakna kolagena te elastina zbog čega nestaje elastičnost i pojavljuju se strije.

Moja tajna je da uvijek imam bočicu vode sa sobom ili na stolu bokal od 1l vode te pazim da svakodnevno popijem 3 l vode.

Njega i masaža trudničkog trbuha – koja ulja i preparate koristim

Ovaj ritual koji radim je više od estetike. Predvečer volim uživati u dužem tuširanju nakon kojeg lagano s ručnikom obrišem vodu s tijela (ne trljam tijelo ručnikom već ostavim i veću količinu vode da se sama upije u kožu.). Tada slijedi lagana masaža trbuha nekim od proizvoda koje koristim i obavezno dok masiram trbuh volim plesati ili nešto pjevati bebici (najčešće neke mantre). Sada kada već snažno osjećam pomicanje bebe u ovim trenucima masaže mi uzvraća svojim pokretima i znam da uživa u ovom našem ritualu. Do sada sam u cijeloj trudnoći imala 3 ili 4 dana kada sam bila napeta i osjećala sam napetost u trbuhu i ovaj ritual bi umirio mene i bebu te bi se trbuh opustio.

Najbitnije je da si sama stvoriš neki ritual koji ćeš raditi svaki dan jer beba će se isto veseliti tome jer zna da je to vaš trenutak opuštanja i povezivanja.

 

Prirodni proizvodi koje koristim za njegu trbuha

 

  • Bademovo ulje – smatra se jednim od najboljih ulja za sprječavanje nastanka strija u trudnoći. Bogato je vitaminom E, štiti i hrani kožu i prigodno je za trudnice. Koristim čisto, prirodno ulje badema i nanosim ga na trbuh i grudi nekoliko puta tjedno. Iskusne majke su mi ga preporučile i za njegu grudi i nakon poroda jer jako povoljno utječe na bradavice.
  • Immortella losion za tijelo – veliki sam ljubitelj njihovih proizvoda jer su prirodni i jako kvalitetni. Ovaj losion za tijelo sadrži maslinovo ulje, shea maslac i eterično ulje smilja i pokazao mi se odličnom kombinacijom za njegu moga trudničkog trbuha. Shea maslac je bogat vitaminom A koji potiče elastičnost kože, eterično ulje smilja potiče opuštenost i regeneraciju, a maslinovo ulje kožu čini mekom.

 

 

Nema komentara

Napiši komentar