Dojenje – kako opuštenost pomaže bebi i mami

Tokom trudnoće uvjerila sam se koliko tehnike opuštanja (meditacije i vježbe disanja) koje prakticiram već više od 14 godina odlično pomažu u ovom lijepom periodu života, osim što nisam imala jutarnje mučnine, ove tehnike mi koriste za povezivanje s bebom i za postizanje opuštenosti. Osjećam kako u danima koji su malo stresniji, nakon prakse ovih tehnika i beba je mnogo opuštenija i razvili smo neke svoje rituale koji sigurno utječu na pozitivan razvoj djeteta. Dokazano je kako dijete reagira na majčino psihoemotivno stanje dok je u utrobi i zato je opuštenost vrlo važan faktor u ovom periodu.

Posebno me raduje isprobati i povratno vam javljati svoja iskustva koliko će mi ove tehnike opuštanja pomagati u periodu dojenja. Mnogo sam istraživala povezanost dojenja i opuštenosti te saznala neke jako zanimljive stvari koje želim podijeliti s tobom i potaknuti te da i ti implementiraš tehnike  opuštanja u svoju svakodnevnu rutinu već u trudnoći, te nastaviš u periodu dojenja jer ćete i ti i beba imati fenomenalne dobrobiti.

Studije su pokazale kako bebe čije majke prakticiraju tehnike disanja dulje spavaju

Napravljeno je istraživanje na 64 dojilje kako bi utvrdili učinak prakse tehnika opuštanja na sam proces dojenja i bebu. 33 dojilje dobile su tehnike disanja i relaksacije (audio meditacije) koje su prakticirali svakodnevno kako bi se opuštale i bolje povezivale s bebom. Već nakon dva tjedna ovakve prakse, rezultati su bili odlični: u mlijeku majki koje su prakticirale tehnike opuštanja količine kortizola (hormon stresa) su bile znantno manje, te bebe su u prosjeku spavale 82 min duže dnevno od onih beba čije majke nisu prakticirale tehnike opuštanja, brže su dobivale na težini i razvijale su se jer su u danu konzumirali veću količinu majčinog mlijeka.

Kako tehnike opuštanja utječu na dojenje?

Faktor opuštenosti majke ne samo da utječe na sam proces dojenja već i na fizički i psihoemotivni razvoj same bebe. U majčinom mlijeku uz proteine, vitamine, masnoće, minerale, antitijela i ostale sastojke bitne za razvoj bebe, nalazi se i cijeli koktel hormona koje dijete dobiva ovim procesom. Ukoliko je majka izložena stresu, napeta je, anksiozna, u njenom tijelu biokemijskom reakcijom proizvodit će se kortizol – hormon stresa koji će putem mlijeka završiti i u bebinom organizmu i beba će osjećati posljedice tog hormona. Pokazalo se kako je kortizol u malim količinama dobar za bebu jer će razviti svoj sustav obrane u stresnim situacijama u kasnijim fazama života, no veća količina kortizola koje beba dobiva od majke može uzrokovati napetost kod bebe, plač, grčeve, sporiji razvoj probavnog sustava. Bebe čije majke su izloženije stresu (veća količina korizola je prisutna) imaju češće probleme s nesanicom.

Stručnjaci su dokazali kako tehnike opuštanja poput meditacije smanjuju stvaranje korizola, a povećavaju lučenje hormona serotonina i oksitocina koji su poznati kao hormoni sreće i ljubavi. Na ovaj način kada majka prakticira tehnike opuštanja, beba će dobivati hormone koji će je podržavati u pozitivnom razvoju i biti će mnogo opuštenija i sretnija.

Opuštena majka = sretna i zdrava beba

Naš autonomni živčani sustav sastoji se od dvije grane: simpatički živčani sustav i parasimpatički živčani sustav. Zbog stresnog načina života kod većine ljudi danas konstatno je aktivan simpatički živčani sustav koji je poznat i pod nazivom “bori se i bježi”. Parasimpatički živčani sustav odgovoran je za odmor i regeneraciju, a problem dolazi do toga što zbog ubrzanog načina života ova dva sustava  nisu u balansu. Kada je simpatički sustav konstantno aktivan javlja se nervoza, nesanica, živčanost, povećanje umora i iscrpljenosti, tijelu treba mnogo duže da se regenerira i pokazalo se da i smanjuje količinu stvaranja mlijeka jer tijelo koristi svoje zalihe energije za regeneraciju koja je usporena jer mu ne dozvoljavamo da se odmori i da parasimpatički živčani sustav “odradi svoju funkciju”. Jedan od načina kako možemo aktivirati parasimpatički živčani sustav su tehnike opuštanja (disanje, meditacija). Kao rezultat majka će biti mnogo opuštenija, imat će više energije, odmornija, osjećat će se pozitivnije i to će prenijeti na svoju bebu te će sam proces dojenja biti mnogo ugodniji.

Vjerujem da su te ove informacije motivirale da u svoju svakodnevnicu uvedeš rituale opuštanja kako bi ste i ti i tvoja beba imale što kvalitetniji i sretniji život. A ja ću ti svakako javljati svoje utiske i kako napredujemo.

Nema komentara

Napiši komentar