Dohrana za bebe – kada je uvesti i recept koji će tvoja beba voljeti

Kada je u pitanju uvođenje dohrane za bebe, javljaju se mnoga pitanja poput onih kada je pravi trenutak za uvođenje dohrane, koje namirnice kombinirati, kako da znamo da je beba sita i slično. Istraživala sam na raznim izvorima ovu temu i zaključila kako je svaka beba individua i mi kao majke (i očevi) trebamo pratiti znakove koje nam beba daje i na taj način ćemo donositi najbolje odluke za razvoj našeg djeteta.

Kada je pravo vrijeme za uvođenje dohrane

Stručnjaci kažu kako je najbolje uvoditi dohranu od navršenih 6.mjeseci djetetova život jer prije toga nema potrebe jer beba dobiva sve potrebno iz majčinog mlijeka, a bebin imunitet i probavni sustav nisu dovoljno razvijeni da procesuiraju hranu. Iznimke postoje, ako recimo beba ima intoleranciju ili alergiju na laktozu, ili iz nekog drugog probavnog razloga ne dobiva na kilaži i ne napreduje, onda se svakako posavjetujte s pedijatrom i porazgovarajte o ranijem uvođenju dohrane. Zanimljivo je da će beba sama početi pokazivati znakove da je spremna isprobati novu hranu, neki od njih su posezanje za hranom, otvaranje usta dok gleda vas kako jedete i slično. Trebamo voditi računa i o fizičkim pokazateljima da je beba spremna za dohranu, neki od tih pokazatelja su: beba je sposobna držati glavu uspravno (jako bitno da ne bi došlo do gušenja), može sjediti uspravno, sposobno je uzimati hranu i stavljati je u usta, ima povećan zahtjev za dojenjem (koji nije povezan s nekom bolešću).

Kako pripremati dohranu za bebe

Jedna od prvih hrana koja se uvodi bebama su razne kašice i guste juhe, a može im se ponuditi sirovo voće i povrće. Kod odabira namirnica jako je važno voditi računa o kvaliteti, ako ste u mogućnosti birajte voće i povrće iz organskog uzgoja kako biste izbjegli hranu tretiranu raznim pesticidima koji su štetni za ljudski organizam. Kuhanje na pari je jedna od najzdravijih metoda priprema hrane jer na ovaj način hrana zadržava više nutritivnih vrijednosti od recimo standardnog kuhanja u vodi, i uz to namirnice zadržavaju svoju izvornu boju, okus i izgled. Budući da većinu hrane pripremam sama, jer smatram prehranu jako važnim segmentom života koja mi pomaže održati vlastito zdravlje, odlučila sam da ću kašice za bebu pripremati sama i izbjegavati kupnju gotovih jer želim svojoj bebi omogućiti najbolju hranu za njen razvoj. Na tržištu postoje razni uređaji koji nama roditeljima pomažu u pripremi hrane za bebače i štede naše vrijeme. Odlučila sam se za Philips Avent uređaj za pripremu hrane koji je vrlo jednostavan za korištenje, potrebno je samo ubaciti prethodno oprano i narezano povrće ili voće, uređaj će skuhati na pari namirnice i kasnije se iste pretvaraju u kašicu ili gustu juhu. Trenutno možeš nabaviti njihovo 4u1 kuhalo na popustu OVDJE.

Kombiniranje namirnica

Pravilo koje imam kod vlastite prehrane i kojeg ću se držati i kod hranjena svog djeteta je da ne kombiniram u istom obroku voće i povrće. Iako su često prisutne kombinacije voća i povrća, ponekad da se “prekrije” okus nekog povrća, u našem probavnom sustavu ove dvije različite skupine namirnica se ne probavljaju u isto vrijeme i stoga ako ih jedemo zajedno, na taj način ćemo preopterećivati svoj probavni sustav. Dakle, moje pravilo će biti ili voće ili povrće, uz dodatke žitarica. Mnogi predlažu da se bebi prvo predstavi svijet povrća, a tek kasnije voće iz razloga što je majčino mlijeko slatkastog okusa i beba više prihvaća okus slatkog te se može dogoditi da ako se previše navikne na slatko da kasnije neće htjeti povrće.

Recept za dvobojnu kašicu

Ove zadnje tjedne trudnoće koristim za isprobavanje raznih kašica za bebe (jako su ukusne), snimila sam video o dvobojnoj kašici (može biti i gusta juha) od mrkve i graška.

 

 

Nema komentara

Napiši komentar