Bočice za bebu – kako odabrati najbolju za što prirodnije dojenje

Iako nam se čini kako je život trenutno stavljen na pauzu, zapravo nije. Barem u mom slučaju, sada kada sam u 26.tjednu trudnoće i kada shvaćam koliko je malo ostalo do rođenja bebice koju jedva čekam upoznati. Okupiram svoj um pozitivnim mislima, vizualizacijama i istraživanjem, a neki dana kada me na trenutak uhvatila panika hoću li sve stići pripremiti za dolazak bebe, obavila sam jedan mini online shopping – naručila sam bočice za bebača. Istraživala sam dosta o tome koje bočice su najbolje, slušala sam vaše savjete koje su najbolje bočice kombinacija uz prirodno dojenje, mnogo toga sam u ovom procesu naučila.

Iskusne mame su mi preporučile da ne kupujem sve moguće stvari za bebu, jer mnoge od njih neću niti jednom koristiti i dale su mi smjernice što mi je najbitnije imati u startu, bočice su se našle na listi tih stvari i jedva čekam poštara da donese paket da mogu staviti u ormar na policu gdje polako skupljamo stvari za bebu.

Odabir je pao na Philips Avent bočice koje su mi mnoge mame preporučile.

Želim s tobom podijeliti moje mini istraživanje o bočicama, o čemu voditi računa prilikom kupovine.

Planiraš li dojiti? Trebaš li bočicu?

Pitanje koje sam najčešće dobila u zadnje vrijeme je bilo upravo to planiram li dojiti jer bočice se razlikuju i po tome što postoje one koje su odlične kao kombinacija uz dojenje, i bočice koje se koriste ako mama iz nekog razloga ne doji. Neki smatraju da bočice nisu potrebne ako planiraš dojiti, no iz iskustva mama s kojima sam u kontaktu i istraživanja koje sam obavila, svakome treba bočica. Može ti se dogoditi da moraš negdje otići na kratko i ostaviti bebu s partnerom (ili nekom drugom osobom), možeš biti toliko iscrpljena, mogu te boljeti bradavice, može ti se dogoditi da od stresa jednostavno mlijeko ne izlazi u tom trenutku… I zamisli sve ove scenarije, a beba je gladna. Shvaćaš da ti bočica treba?

Ja planiram što više prirodno dojiti svoje dijete jer smatram to jednim veoma važnim segmentom ne samo hranjenja bebe već i energetsko – emotivnog povezivanja između mame i djeteta. Zbog ovoga sam vodila računa da odaberem bočicu koja odgovara ovim potrebama. Bočicu planiramo koristiti kada sam ja iz nekog razloga odsutna (zbog prirode posla koji radim), a na to gledam jako pozitivno jer će i moj partner moći razvijati odnos s bebom što smatram važnim u roditeljstvu, da oba roditelja sudjeluju u svim procesima. Ako planiraš dojiti, savjetuje se da bočicu počneš uvoditi tek onda kada beba već savlada dojenje (nakon 4. ili 5. tjedna od rođenja).

Vodi računa o održavanju bočice

Prilikom odabira bočice vodi računa o njenom održavanju. Na tržištu postoje staklene i plastične bočice te svaka od njih ima svojih prednosti i mana. Staklene bočice smatraju se boljim za sterilizaciju, no lakše se mogu razbiti, a s druge strane plastične bočice su mnogo lakše, praktičnije i izdržljivije. Ukoliko odabireš plastične bočice ono na što trebaš pripaziti je da su svakako “BPA-free” (Philips Avent bočice su takve). Na tržištu postoje razni dizajni bočica, a vodi računa o praktičnosti. Ove bočice koje sam ja odabrala imaju široko grlo što omogućava bolje čišćenje i sastoje se od samo nekoliko dijelova (postoje bočice na tržištu koje imaju mnogo sitnih dijelova što otežava samo održavanje).

Sisač na bočici je izuzetno važan

Priznajem da me istraživanje bočica oduševilo, jer nisam znala da je to toliko razvijeno i da se prilikom dizajniranja bočica vodi računa o toliko segmenata. Sisači na bočicama razlikuju se po obliku, čvrstoći, veličini otvora koja regulira brzinu protoka mlijeka kroz samu bočicu. Ja sam odabrala Philips Avent bočice jer su oni kreirali bočice sa sisačem koji je tako dizajniran da oponaša oblik dojke, što bebi sam proces čini ugodnijim i manje stresnim, sisači su im mekani i fleksibilni, a prilikom kupnje možeš odabrati koji protok sisača želiš.

Razmisli o antikolik bočicama

Mnoge bebe imaju problema s grčevima, javljaju se tzv.kolike koje mogu biti pojava i kod skroz zdravih beba. Pojavu kolika povezuju s probavnim sustavom i zrakom u trbuhu koji bebama stvara grčenje, a rezultira plakanjem bebe.

Na tržištu postoje tzv. antikolik bočice koje smanjuju količinu zraka koju beba proguta tokom hranjenja. Avent bočice imaju takav sustav, imaju dupli ventil koji omogućava da beba ne siše zrak, već zrak odlazi u bočicu što će smanjiti grčeve i stvaranje plinova kod bebe. Iz tog razloga dala sam prednost ovim bočicama, jer ako možemo nešto spriječiti ili umanjiti, zašto da ne?

 

Koje bočice ti koristiš? Ako imaš kakav savjet što mi je svakako potrebno kao budućoj mami, podijeli ga u komentaru, mnogo mi znači.

Želim ti da u ove dane i ti pronađeš neke razloge za sreću i pozitivne misli, kao što je meni ovo naručivanje bočica bilo 🙂

Nema komentara

Napiši komentar